Kilka słów o celiakii. Nietypowe źródła glutenu

Kilka słów o celiakii. Nietypowe źródła glutenu

3 maja, 2020 0 przez admin

Ostatnio panuje swego rodzaju moda na rezygnację z glutenu. Faktycznie, coraz więcej osób ma kłopoty z jego tolerancją, ale większości nadal nie wyrządza on żadnej krzywdy. Czasami widuję w internecie posty osób na diecie „bezglutenowej”, które odrzuciły jedynie zboża z tym białkiem i ich przetwory. Niestety, w przypadku prawdziwej nietolerancji nie można odżywiać się wybiórczo i trzeba zwracać uwagę na wszystkie możliwe źródła glutenu w codziennym jadłospisie – aby nowy sposób żywienia przynosił efekty, białko to musi być wyeliminowane całkowicie. Nie będę się bardzo rozpisywać na temat celiakii, ograniczę się do podstawowej wiedzy. Zdaję sobie sprawę, że jeżeli ktoś już uznał, że gluten mu szkodzi, to mój post go nie przekona, że może być inaczej. W tym wpisie nie będzie także przykładów produktów i potraw bez glutenu, bo ciągnąłby się kilometrami 😀 (jeśli będziecie chciały, mogę stworzyć drugą część z takimi produktami). Skupię się na glutenowych pułapkach, zgodnie z tytułem posta 🙂

Celiakia (choroba trzewna) to trwała nietolerancja glutenu, czyli białka zawartego w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. U osób podatnych genetycznie, jedna z frakcji glutenu (gliadyna) powoduje powstawanie zmian w jelicie cienkim i zanik kosmków jelitowych. Następstwem jest zaburzone wchłanianie składników odżywczych. Ich obniżone stężenie w organizmie jest przyczyną manifestacji objawów choroby.

>>> Zobacz też: Włącz te 5 produktów do codziennej diety, by żyć długo i w doskonałym zdrowiu!

Objawy

Postać typowa objawia się najczęściej chudnięciem, biegunką, wzdęciami, niedokrwistością, niedoborami białka i innych składników. Objawy spoza układu pokarmowego są mniej specyficzne i mają związek ze złym wchłanianiem substancji odżywczych w jelicie. Mogą to być np.:

  • krwawienia;
  • osteopenia, patologiczne złamania kości;
  • zanik mięśni, skurcze;
  • neuropatia obwodowa;
  • tężyczka;
  • zaburzenia miesiączkowania;
  • zapalenie skóry, wybroczyny, afty, obrzęki.

Diagnostyka

Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć celiakię, nie przechodź na dietę bezglutenową przed wykonaniem badań u lekarza! To niezwykle ważne aby najpierw udać się do lekarza, ponieważ eliminacja glutenu w bardzo krótkim czasie obniża badane wskaźniki aktywności choroby w organizmie. Aby określić, czy cierpisz na chorobę trzewną, możesz wykonać badanie poziomu przeciwciał IgA przeciwko tkankowej transglutaminazie (IgA Anty-tTG) oraz przeciwciał przeciwko endomysium.

Leczenie

Leczenie celiakii polega na przestrzeganiu diety bezwzględnie bezglutenowej. Takie postępowanie pozwala na zwalczenie zmian chorobowych w jelicie cienkim. Nawet najmniejsze dawki glutenu mogą być przyczyną wyniszczenia organizmu lub wystąpienia poważnych powikłań w późniejszym okresie.

Nietypowe źródła glutenu

Oprócz wymienionych ziaren zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, owies) i ich przetworów, gluten może się znaleźć lub znajduje się w:

  • jogurtach, smakowych napojach mlecznych, produktach mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu (zawierają skrobię nieznanego pochodzenia), serach żółtych (powlekanie powierzchni);
  • konserwach mięsnych, parówkach, kiełbasach, pasztetach, hamburgerach, kaszankach, salcesonach, pulpetach, konserwach rybnych, produktach panierowanych;
  • majonezach, dressingach;
  • owocach suszonych (przesypywane mąką, aby się nie sklejały), jabłkach (powierzchnia nabłyszczana glutenem);
  • warzywach w puszkach;
  • czekoladach nadziewanych, cukierkach, batonach, lodach, chipsach, wafelkach, gumach do żucia;
  • tradycyjnym proszku do pieczenia;
  • ketchupie, musztardzie, mieszankach przypraw, sosach w proszku, sosach sojowych;
  • kostkach rosołowych, zupach w proszku;
  • piwie.

Ogólnie, należy unikać produktów wysoko przetworzonych, o nieznanym składzie i pochodzeniu.

Jestem bardzo ciekawa, czy jest wśród Was ktoś, kto całkowicie rzucił gluten 🙂 Jaki był powód? Jakie badania robiłyście, żeby potwierdzić swoje przypuszczenia?

Pozdrawiam